Η συγγραφέας Έφη Παναγοπούλου : Η Συνεχής Ανάδειξη της Γυναικείας Δύναμης μέσα από την Τέχνη και το πλαίσιο για την συνειδητοποίηση της σημασίας τους στην κοινωνία
Έφη Παναγοπούλου: Η Συνεχής Ανάδειξη της Γυναικείας Δύναμης μέσα από την Τέχνη και το πλαίσιο για την συνειδητοποίηση της σημασίας τους στην κοινωνία
25 Νοεμβρίου: Την επίσημη ημέρα αφιερωμένη στην αντίσταση κατά της βίας στο γυναικείο φύλο, η συγγραφέας Έφη Παναγοπούλου συνεχίζει την πορεία της, αναδεικνύοντας το ζήτημα μέσα από αξιόλογα έργα σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες και προσωπικότητες του πολιτισμού.
Στις 10 Νοεμβρίου το έργο “Συμφωνία Σιωπής”, παρουσιάστηκε με εντυπωσιακό τρόπο στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, εντάσσοντας το μνημείο “Ο Χορός του Ζαλόγγου” του Γεωργίου Ζογγολόπουλου ως σημείο αναφοράς για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Σε αυτή τη μνημειώδη μουσική παράσταση του Γιώργου Βούκανου, με την μοναδική ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, αναδείχθηκε ολόκληρη η ιστορία της βίας κατά των γυναικών, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Επιπλέον, διερευνήθηκαν οι διάφορες μορφές αυτής της βίας, από τους άνδρες, την οικογένεια, το φιλικό και εργασιακό περιβάλλον, μέχρι τη σωματική και ψυχολογική βία, καθώς και τη βία μεταξύ των ίδιων των γυναικών.
Τα κείμενα παρουσίασε ευαισθησία και αμεσότητα η ταλαντούχα ηθοποιός Χρύσα Ρώμα, ενώ τα τραγούδια με τα δυνατά μηνύματα ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η Άντα Αθανασοπούλου και ο Μιχάλης Δημητρακάκος. Η μοναδική μουσική του Γιώργου Βούκανου, τα δυνατά κείμενα και οι εξαιρετικές ερμηνείες των καλλιτεχνών, μέσα από το μεγαλειώδες έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, δημιούργησαν ένα ενιαίο σύνολο που άφησε το κοινό με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο ρόλος και την ισχύς της γυναίκας μέσα από τον πυρήνα της τέχνης αναδείχτηκαν και με το λιμπρέτο που δημιούργησε η Έφη Παναγοπούλου για το έργο “Μια Ωδή στη Γη , Θεσμοφορίων Χορός” που εστιάζει στην εξέλιξη της γυναίκας από την αρχαιότητα έως σήμερα, αναδεικνύοντας τη σχέση της με τη γη ως μητέρα, και την πορεία της από τις αρχαίες γιορτές για τη θεά Δήμητρα έως τη σύγχρονη εποχή.
Η πρώτη εκτέλεση αυτού του έργου σε μουσική Γιώργου Βούκανου στο Αττικό Άλσος στις 17 Σεπτεμβρίου σηματοδοτήθηκει από το μοναδικό Βασίλη Σαλέα, τις χορογραφίες της Αρτέμιδος Ιγνατίου, τον εξαιρετικό τενόρο Δημήτρη Σαλαμπασόπουλο και την απόλυτη ερμηνεία της σοπράνο Άντας Αθανασοπούλου. Σημαντικοί καλλιτέχνες συμμετείχαν υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Άντζελας Γκερέκου, όπως ο Δημήτρης Μαγγίνας και η Χρύσα Ρώμα στην αφήγηση, το συγκρότημα αρχαίων μουσικών οργάνων Λύραυλος, η Χορωδία αποφοίτων του Ομίλου Αρσακείων Τοσιτσείων και η Melody Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Γ. Αραβίδη.
Με τα έργα αυτά, όπως και με την αποτύπωση των μυθικών τραγικών συμβολικών μορφών της Αρέθουσας και της Ωρείθυιας, θυμάτων βίαιων ανδρικών ενστίκτων, από το έργο “Οι Μυθικές Μελωδίες των Ποταμών”, η Έφη Παναγοπούλου αναδεικνύει τη σημασία της γυναίκας στην ιστορία και τον πολιτισμό. Μέσω αυτής της προσπάθειας, ανοίγονται νέοι δρόμοι για να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε καλύτερα τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η γυναίκα στην κοινωνία. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης και της αλληλεγγύης. Ενισχύει τη συνειδητοποίηση και προάγει τον σεβασμό προς τις γυναίκες, προσφέροντας έτσι ένα θετικό πλαίσιο για την ανάδειξη της σημασίας τους στην κοινωνία.