Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, με βασικό σκοπό να υπογράψει τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για την άμυνα στις 14 Οκτωβρίου.
Με αυτή τη συμφωνία η ελληνική πλευρά παραχωρεί στις ΗΠΑ παράταση για άλλα πέντε χρόνια του δικαιώματος να διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πέτυχε την ικανοποίηση ενός αιτήματος μηνών περί ρητής αναγραφής της υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η επιστολή Χένρι Κίσινγκερ και το «δόγμα Χόλμπρουκ» με τα Ίμια
Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως κάτι τέτοιο;
Για επανάληψη μιας ιστορίας αμερικανικών υποχωρήσεων κάνει λόγο ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καλτσώνης, μιλώντας στο Sputnik.
«Υπήρχαν αναφορές στις προηγούμενες συμφωνίες και ειδικά σε αυτή του 1990 που υποτίθεται ότι με αυτές κατοχυρώνεται η εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτό το κατοχυρώνει και το άρθρο 5 της συμφωνίας ένταξης στο ΝΑΤΟ» εξηγεί ο καθηγητής.
«Όμως στην πράξη δεν εφαρμόζεται τίποτα από όλα αυτά. Άρα και σήμερα δεν αναμένεται να γίνει κάτι διαφορετικό στη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ» τονίζει.
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής υπενθυμίζει κάποια ιστορικά προηγούμενα:
«Ποιος θα ξεχάσει την επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη δεκαετία του ’70 που τελικά λάμβανε ίσες αποστάσεις και από τις δύο χώρες. Ακόμα πιο πρόσφατα το 1996 στα Ίμια που οι ΗΠΑ διακήρυτταν ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των νησιών του Αιγαίου».
Τότε είχε διατυπωθεί και το περίφημο «δόγμα Χόλμπρουκ»: «Όχι πλοία, όχι σημαίες, όχι στρατεύματα», που «γκρίζαρε» σημεία του Αιγαίου.